Çiğ süt üretim maliyeti Ekim’de 18,67 TL oldu

Çiğ Süt Üretim Maliyeti Ekim Ayında 18,67 TL’ye Yükseldi

İrfan Donat

TÜSEDAD’ın güncel yem ve diğer tüm girdi ve gelirleri dikkate alarak hesapladığı verilere göre, Ekim ayı itibarıyla 1 litre soğutulmuş çiğ sütün üretim maliyeti 18,67 TL olarak belirlendi. Eylül ayında bu maliyet 18,37 TL idi ve son bir ayda maliyet yüzde 1,63 arttı.

Bir litre çiğ sütün soğutma bedeli 1,50 TL olarak kabul edildiğinde, USK süt maliyeti eşdeğerinin (sıcak süt) 17,17 TL olduğu açıklandı.

Çiğ süt tavsiye fiyatının sektörü dengede tutması ve et ile çiğ süt üretim arzının devamlılığını sağlaması bekleniyor. Her ay hesaplanan maliyete ortalama yüzde 20 kar eklenerek soğuk süt için litre başına 22,4 TL ve sıcak süt için ise 20,6 TL tavsiye fiyatı öneriliyor.

TÜSEDAD tarafından yapılan açıklamada, “Kırsalda üretim yapan çiftçilerin kârlı bir üretim döngüsü içinde olması, üretimin devamlılığı ve ülkenin sürdürülebilir gıda tedariki, halkın gıdaya ulaşabilmesi ve kırsaldan kente göçün önlenmesi stratejik bir konudur” denildi.

Maliyet komisyonu, 100 baş sağmal kapasiteli bir işletmeyi baz alarak maliyet hesaplaması yapıyor. Bu hesaplama, işletmede günde ortalama 28 litre süt veren sağmal sürülerden oluşan bir yapıyı ve diğer detayları kapsıyor. TÜSEDAD, maliyet hesaplama metodunu sürekli olarak güncelleyerek sektöre destek olmayı amaçlıyor.